Στη δωδέκατη θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η χώρα μας από άποψη όγκου παραγωγής κρασιού. Τη συνολική διάρθρωση της παγκόσμιας αμπελοοινικής οικονομίας ανέλυσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπολοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) με βάση στοιχεία του OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du vin) τα οποία παρατέθηκαν τον Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Ομάδας Οίνου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, οι παγκόσμιες εκτάσεις με αμπελοκαλλιέργεια μειώθηκαν μεταξύ 1995 και 2013 κατά 4%. Η μόνη ήπειρος στην οποία κατεγράφη μείωση είναι η Ευρώπη (μείωση κατά 500.000 εκτάρια εκ των οποίων 269.000 εκριζώθηκαν με πριμοδότηση το διάστημα 2008-2011).
Αντίθετα σε Ασία, Αμερική, Αφρική και Ωκεανία κατεγράφη μικρή αύξηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΚΕΟΣΟΕ, αν και η Ευρώπη μείωσε την επιφάνεια των αμπελώνων της, παρουσιάζει αύξηση της παραγωγής, γεγονός που υποδεικνύει αύξηση των μέσων αποδόσεων του ευρωπαϊκού αμπελώνα μέσω των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης.
Η χώρα μας κατατάσσεται στη δωδέκατη θέση από άποψη όγκου παραγωγής. Προηγούνται η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή, η Ν. Αφρική, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.
Την ίδια πορεία με την παραγωγή παρουσίασε και η κατανάλωση, αντανακλώντας την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, με χρονιά ορόσημο το 2007, οπότε η παγκόσμια κατανάλωση ανήλθε στα 255Mhl. Μάλιστα, από το 2009 και μετά, η κατανάλωση παρουσιάζει μικρή αλλά σταθερή αύξηση.
Πρωταθλήτριες στις εξαγωγές από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, οι οποίες καλύπτουν το 70% των παγκόσμιων εξαγωγών. Από το νότιο ημισφαίριο αναπτυσσόμενους εξαγωγικούς ρυθμούς καταγράφουν η Αυστραλία, η Χιλή και οι ΗΠΑ.
Όσον αφορά τις χώρες που εισάγουν οίνους, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το το 2013 σε εισαγωγές το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία. Ακολουθούν ο Καναδάς, η Κίνα και η Ιαπωνία οι οποίες εισάγουν οίνους αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Την πλέον γρήγορη ανάπτυξη εισαγωγών παρουσιάζουν ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Πολωνία και η Λιθουανία.