Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων στην Πελοπόννησο. Τα «θεμέλια» τους είχαν μπει με το Νόμο 4235/2014, ωστόσο οι λεπτομέρειες αναμένεται ότι θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση από τοYπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αν και το ενδιαφέρον πολλών δήμων είναι μεγάλο, μόνο στην Πελοπόννησο προχωρά σχέδιο για ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων. Η μελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που εκπονήθηκε από τον καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας κ.
Γεώργιο Ζέρβα, προσδιορίζει το κόστος για τη δημιουργία 10 πάρκων στα 15 εκ. ευρώ. Για τη χρηματοδότησή τους σημαντικό ρόλο θα παίξει ο τραπεζικός δανεισμός, ο οποίος εκτιμάται στο 30% (έχουν γίνει ήδη συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Τράπεζας Πειραιώς) και η άντληση πόρων από κοινοτικά προγράμματα (περίπου 50%). Ωστόσο θα απαιτηθεί και ιδία συμμετοχή των κτηνοτρόφων. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2014, θα έχει οριστικοποιηθεί το ύψος της κοινοτικής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε κτηνοτρόφος θα έχει τον δικό του στάβλο, αλλά θα μοιράζεται τους κοινόχρηστους χώρους με τους υπόλοιπους, ώστε να πέσει το κόστος παραγωγής και να πετύχει μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση των προϊόντων. Επίσης, θα έχει δωρεάν επιστημονική καθοδήγηση για θέματα διατροφής, υγιεινής, περίθαλψης κ.λπ. από τους γεωτεχνικούς του δήμου ή της περιφέρειας. Κύριος σκοπός της δημιουργίας των πάρκων είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Όπως προβλέπει η μελέτη για τα πάρκα της Πελοποννήσου, ο κτηνοτρόφος θα χρησιμοποιείτο πάρκο όσο διατηρεί το ζωικό κεφάλαιο και τη μονάδα του σε λειτουργία. Τα δικαιώματα θα μπορούν να μεταβιβαστούν στα παιδιά του, εάν ασχοληθούν με τη μονάδα. Διαφορετικά τη θέση του θα πάρει άλλος κτηνοτρόφος, έπειτα από έγκριση των υπολοίπων κτηνοτρόφων και τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα του πάρκου.