Επτά αγροδιατροφικά προϊόντα βρίσκονται ανάμεσα στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα οποία παρουσίασε ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης σε εκδήλωση για την «Εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων ως στρατηγική επιλογή», το έτος 2013 οι εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 42%, γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 13%, νωπών καρπών και φρούτων κατά 9%, φρούτων και λαχανικών κατά 3%. Η αξία του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας άγγιξε το 2013 τα 8 δις ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, σχεδόν το ένα τρίτο από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέεται άμεσα με την ελληνική πρωτογενή παραγωγή.
Μεταξύ των κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων συγκαταλέγονται τα ιχθυηρά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα τυριά, το βαμβάκι, το παρθένο λάδι και τα γουνοδέρματα. Μάλιστα, από έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων προέκυψε ότι σχεδόν το 30% των νέων επιχειρήσεων που αποκτούν σήμερα εξαγωγικό προσανατολισμό, αφορά τα προϊόντα διατροφής της ελληνικής γης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η Ελλάδα είναι:
- Νο1 παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως είναι οι τσιπούρες και τα λαβράκια.
- Νο3 παγκοσμίως στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου, ακτινιδίων καθώς και του κρόκου Κοζάνης (σαφράν).
- Νο 5 στις εξαγωγές σπαραγγιών καθώς και 15η στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.
- Στο top-10 των χωρών με παραγωγή και εξαγωγές βαμβακιού.
- Η χώρα παραγωγής για περισσότερα από 100 προϊόντα τα οποία φέρουν τη σήμανση ΠΟΠ-Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή ΠΓΕ-Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο. Τέτοια προϊόντα είναι η φέτα, η μαστίχα Χίου, η γραβιέρα Κρήτης, η Κεφαλογραβιέρα, το κρητικό παξιμάδι, το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας και άλλα.