Pay per click

preloader

Η PayPerClick είναι μια μέθοδος διαδικτυακής διαφήμισης –μια από τις δημοφιλέστερες αυτή την στιγμή- στην οποία η χρέωση του διαφημιζόμενου γίνεται μόνο όταν ο χρήστης κάνει κλικ πάνω στην διαφήμιση.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τον προσδιορισμό του κόστους ανά κλικ (CostPerClick, CPC):  Η χρέωση bidrate, που είναι μεταβλητή, και η σταθερή χρέωση, γνωστή ως flatrate.  Στην χρέωση  bid rate o διαφημιζόμενος ορίζει αρχικά ένα μέγιστο κόστος ανά κλικ που επιθυμεί να πληρώνει κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει κλικ στην διαφήμιση του. Δύο βασικοί παράγοντες καθορίζουν την τελική (συνήθως χαμηλότερη) τιμή που διαμορφώνεται:

• Κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση, διεξάγεται μια αυτόματη «δημοπρασία» ανάμεσα στις σχετικές με την αναζήτηση διαφημίσεις. Ο διαφημιζόμενος που έχει ορίσει το υψηλότερο μέγιστο κόστος ανά κλικ κερδίζει (αλλά χρεώνεται συνήθως μόνο ελάχιστα υψηλότερη τιμή από τον δεύτερο) και η διαφήμισή του προβάλλεται δίπλα στα αποτελέσματα της αναζήτησης του χρήστη.

• Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο δείκτης ποιότητας, που αποτελεί μια ένδειξη για την αξία της διαφήμισης και υπολογίζεται κυρίως από τον αριθμό των κλικ που συγκεντρώνει μια διαφήμιση σε σχέση με τις εμφανίσεις της.

Βάσει αυτών των δύο παραγόντων υπολογίζεται αυτόματα η θέση μιας διαφήμισης στην κατάταξη των αποτελεσμάτων, καθώς και το τελικό κόστος που θα χρεωθεί ο διαφημιζόμενος. Όσο καλύτερο δείκτη ποιότητας έχει μια διαφήμιση, τόσο μειώνεται το τελικό κόστος ανά κλικ του χρήστη και το αντίθετο.  Σε καμία περίπτωση όμως, δεν υπερβαίνει το αρχικό μέγιστο όριο που έχει θέσει.

Όσον αφορά την μέθοδο flatrate, η προσέγγιση είναι πολύ πιο απλή, καθώς ο διαφημιζόμενος προκαθορίζει απλώς ένα σταθερό κόστος ανά κλικ.

Σήμερα οι μεγαλύτερες πλατφόρμες χρησιμοποιούν την μέθοδο bidrate, η οποία δίνει στον διαφημιζόμενο τη δυνατότητα να ελέγξει και να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το διαφημιστικό του budget, αρκεί όμως να έχει την τεχνογνωσία να παρακολουθεί την διαφημιστική του εκστρατεία και να ερμηνεύει τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από αυτήν.

Οι διαφημίσεις PayPerClick έχουν υιοθετηθεί από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες πλατφόρμες στο Internet. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν:

  • GoogleAdwords:  Ακόμα και οι λιγότερο εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, μπορούν να αντιληφθούν τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η διαφήμιση στην δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης αυτή την στιγμή.
  • Facebook ads: Ο κυρίαρχος στα socialnetworks  προσφέρει τη δυνατότητα online διαφημίσεων με τη μέθοδο payperclick.

Άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν την μέθοδο payperclick είναι το Twitter με τη χρήση των promoted accounts και tweets, στο οποίο η μέθοδος payperclick μπορεί να αποδοθεί καλύτερα ως payperfollow, το Yahoo! στο δικό του δίκτυο και το Linkedin, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες διάφορων κλάδων.

Παράλληλα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συχνά η μέθοδος CPI (CostPerImpression) στην οποία το κόστος των διαφημίσεων προκύπτει από τον αριθμό των προβολών τους. Συνηθέστερη εκδοχή της CPI είναι η CPM (CostPerMille) στην οποία το κόστος ορίζεται ανά χίλιες εμφανίσεις της διαφήμισης.

Η μέθοδος CPA (CostPerAction)  είναι εκείνη η μέθοδος στην οποία η διαφήμιση χρεώνεται μόνο όταν ακολουθείται μια συγκεκριμένη ενέργεια (π.χ αγορά) από τον χρήστη.  Η CPA είναι μια ενδιαφέρουσα επέκταση της PayPerClick καθώς διασφαλίζει ακόμα περισσότερο την ανταποδοτικότητα της διαφήμισης, αφού αυτή ακολουθείται από μια online συνδιαλλαγή.

Ο αμφίδρομος χαρακτήρας του διαδικτύου προσφέρει ένα μεγάλο εύρος διαφημιστικών μεθόδων. Όμως το ποια θα επιλέξει ο διαφημιζόμενος δεν είναι μια απλή απόφαση. Η τεχνογνωσία ενός ειδικού agency σίγουρα θα βοηθήσει στη χάραξη της σωστής στρατηγικής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξοικειωθεί κάποιος με τις αρχές του digital marketing. Για όσους ενδιαφέρονται να εξειδικευθούν στο χώρο του digital, η Εξέλιξη προσφέρει την e-Academy, με το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα DigitalMarketing Practitioner.