Η ύπαρξη ενός εταιρικού site θεωρείται απαραίτητο στοιχείο στo επικοινωνιακό κομμάτι μιας επιχείρησης. Αν και για τις μεγάλες επιχειρήσεις το θέμα δημιουργίας ενός site είναι συνήθως κάτι που υλοποιείται από εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες ή από το in-house τμήμα πληροφορικής της εταιρείας (όταν υπάρχει), στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το θέμα είναι πιο περίπλοκο, κυρίως λόγω έλλειψης πόρων. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές εφαρμογές που επιτρέπουν σε όσους έχουν μια απλή εξοικείωση με την χρήση ενός υπολογιστή να δημιουργήσουν ένα καλαίσθητο και εύχρηστο site, η βοήθεια ενός επαγγελματία είναι πάντα χρήσιμη και, πλέον, όχι πάρα πολύ κοστοβόρα. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν στο νου τους μερικούς βασικούς κανόνες ώστε να συνεργαστούν με τους επαγγελματίες που θα κατασκευάσουν το site της εταιρείας τους πιο αποδοτικά.
4 βασικοί κανόνες:
- Ευχρηστία & Απλότητα: Έχουν περάσει προ πολλού οι εποχές που τα sites χαρακτηρίζονταν από έντονες χρωματικές αντιθέσεις και κινούμενες παραστάσεις. Η τάση εδώ και καιρό είναι η απλότητα και το καθαρό design που παρουσιάζει την πληροφορία με συνοπτικό και συμπυκνωμένο τρόπο. Μεγάλες, καθαρές γραμματοσειρές, μεγάλες φωτογραφίες και απλό UI είναι συνήθη σχεδιαστικά στοιχεία επιτυχημένων εταιρικών sites. Βλέποντας αντίστοιχες δουλειές των designers που είναι υποψήφιοι να αναλάβουν το έργο θα αποκτήσετε μια καλή εικόνα.
- Πληροφορία: Τα σύγχρονα εταιρικά websites οφείλουν να προσφέρουν ποιοτική και αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Τα κείμενα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεγμένα και ζωντανά, και να λένε τις ιστορίες που προκύπτουν από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας με ενδιαφέροντα τρόπο. Το κόστος που μπορεί να έχει η χρησιμοποίηση ενός έμπειρου κειμενογράφου γι’ αυτή τη δουλειά είναι πολύ πιθανό να έχει πολλαπλάσια οφέλη.
- Αμφίδρομη επικοινωνία. Τα εταιρικά sites είναι μια χρήσιμη πύλη επικοινωνίας με τους καταναλωτές ή τους συνεργάτες της εταιρείας. Τα social media, φόρμες επικοινωνίας καθώς και άλλα, πιο παραδοσιακά στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνα) πρέπει να είναι εμφανή και προσβάσιμα από τους επισκέπτες με εύκολο και καλοσχεδιασμένο τρόπο. Ταυτόχρονα, η επιχείρηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι η επικοινωνία των επισκεπτών θα βρίσκει ανταπόκριση –ότι κάποιος θα απαντά στα emails τους ή στα Facebook messages, όπως κάποιος θα σηκώνει το τηλέφωνο.
- Συνέπεια: Το κεντρικό site μιας εταιρείας πρέπει να παραμένει ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη δραστηριότητά της. Τα παραμελημένα εταιρικά sites με παρωχημένο περιεχόμενο αποτελούν δυσφήμιση των εταιριών που τα έχουν.
Πλέον υπάρχει μια σειρά από εφαρμογές που κάνουν τη διαδικασία κατασκευής ενός website σχετικά απλή υπόθεση. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι οι ακόλουθες:
Έχουν μεταξύ τους πολύ σημαντικές διαφορές και οι δυνατότητες που προσφέρουν ποικίλουν. Η δημοφιλέστερη όλων –με διαφορά- είναι το Wordpress, ένα open source και δωρεάν content management system που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια εταιρείες και χρήστες ανά τον κόσμο. Θεωρητικά ένας εξοικειωμένος με την τεχνολογία founder θα μπορούσε να φτιάξει ένα υποτυπώδες εταιρικό site ακόμα και μόνος του. Ωστόσο, μια μικρή επένδυση για την επιστράτευση ειδικών developers, designers -και ίσως και κειμενογράφων- ακόμα και από τις μικρότερες εταιρείες είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη για να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα αξιόλογο, «επαγγελματικό» και, τελικά, καρποφόρο.