Κουβαλώντας τάπερ, βαζάκια και κουτιά, επισκέπτονται οι κάτοικοι του Βερολίνου ένα ιδιαίτερο σούπερ µάρκετ που άνοιξε στις 20 Σεπτεµβρίου στη συνοικία του Κρόιτσµπεργκ, καθώς εκεί µπορούν να αγοράσουν «χύµα» και µε το κιλό οποιοδήποτε προϊόν, από σαµπουάν µέχρι κρέας και µακαρόνια, χωρίς το ζύγι να µετράει τη συσκευασία. «∆εν έχει φώτα µε νέον, δεν διαφηµίζει εντυπωσιακές προσφορές, αλλά αποπνέει µια αίσθηση µπακάλικου εποχής. Και το σηµαντικότερο, τα προϊόντα του δεν έχουν συσκευασία», γράφει η Figaro για το εν λόγω σούπερ µάρκετ.
Βέβαια, το συγκεκριµένο σούπερ µάρκετ της γερµανικής πρωτεύουσας δεν πουλάει απλώς χύµα. «Σε ένα χώρο 85 τετραγωνικών µέτρων, όπου προηγουµένως λειτουργούσε ένα κρεοπωλείο, το µικρό σούπερ µάρκετ προτείνει προϊόντα, βιολογικά στην πλειονότητά τους, τα οποία οι πελάτες τα ψωνίζουν στις συσκευασίες που φέρνουν µαζί τους», εξηγεί ο Γάλλος ρεπόρτερ.
Το σούπερ µάρκετ ονοµάζεται «Original Unverpackt» (αυθεντικά ασυσκεύαστο), µε τις δύο Γερµανίδες ιδιοκτήτριες να αναφέρουν πως εκτός του ότι οι συσκευασίες βλάπτουν το περιβάλλον, πολλοί πελάτες έρχονται απλά για την ατµόσφαιρα που αποπνέει το µαγαζί. Έτσι έχουν αποκτήσει πλεονέκτηµα έναντι των µεγάλων σούπερ µάρκετ της περιοχής, καθώς οι κάτοικοι του Κρόιτσµπεργκ είναι σε µεγάλο βαθµό από την Τουρκία, οι οποίοι συνηθισµένοι από τις υπαίθριες αγορές τις χώρας τους, αναζητούν κάτι να τους θυµίσει την «πατρίδα».
Επίσης αναφέρει η µία εκ των δύο ιδιοκτητριών, η Σάρα Βόλφ, πως αν και το 70% των αγορών γενικότερα αποτελεί «αυθόρµητη αγορά», στο Original Unverpackt αυτό δεν συµβαίνει γιατί δεν υπάρχει η συσκευασία ώστε να εντυπωσιάσει τον πελάτη και να αγοράσει κάτι που δε χρειάζεται. «Μπορεί να µην είναι και τόσο εµπορικό» προσθέτει, «όµως καλλιεργούµε πνεύµα εµπιστοσύνης µε τον πελάτη ώστε να µας προτιµά στις αγορές του». Παρόµοια µαγαζιά βρίσκονται και αλλού στην Ευρώπη όµως ακόµα κάνουν τα πρώτα τους βήµατα, µε 2 στην Ιταλία, 1 στο Μπορντό και ένα στη Βιέννη, τα οποία αποτελούν κάτι σαν τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες τους.
Κλειδί για να παραµείνει βιώσιµη µία τέτοια επιχείρηση για τη Σούζι Βολφ, είναι η ικανοποίηση των αναγκών των ντόπιων, καθώς όπως λέει «η ιδέα είναι το πεδίο δράσης µας να παραµένει σε τοπικό επίπεδο και να ικανοποιούµε τις βασικές καθηµερινές ανάγκες τύπου ‘’χρειάζοµαι 150 γραµµάρια µακαρόνια για µία µερίδα’’»
Βέβαια αυτή είναι µια πάγια συνήθεια στη Γερµανία και στο εξωτερικό εν γένει, διότι για λόγους περιβαλλοντικούς τα καταστήµατα, µικρά και µεγάλα, εδώ και χρόνια χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες.
Με το βλέµµα στη συσκευασία
Σύµφωνα µε έρευνα της Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, µεγάλο ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, δίνουν µεγάλη σηµασία στη συσκευασία καθώς προτιµούν το προϊόν όχι µόνο να είναι περιβαλλοντικά «καθαρό», αλλά ακόµα και η συσκευασία του να είναι οικολογική. Βέβαια, ακόµα καλύτερα θα ήταν αν δεν είχαν καθόλου συσκευασία καθώς έτσι δίνουν την αίσθηση πως ήρθαν από το «διπλανό κτήµα».
Αξίζει να σηµειωθεί πως τα τρία τέταρτα των απορριµµάτων που βρίσκονται στον ωκεανό αποτελούνται από πλαστικές σακούλες και συσκευασίας, οι οποίες χρειάζονται περίπου 400 χρόνια για να διασπαστούν.
www.agronews.gr, 29/09/2014 (Κοντονής Γιώργος)